De bibliotheekcentrale NBD Biblion ontslaat 700 recensenten en laat boeken voortaan recenseren door de computer. Kan de computer dat? Natuurlijk niet. De computer heeft immers geen smaak of mening. Of moeten we zeggen de pc heeft die nóg niet?
Wat de computer kan, is op basis van miljarden voorbeelden, verbluffend copywriten. In een webinar op 4 april praatte de Zwolse SEO-specialist Rutger Steenbergen Tekstnet-leden bij over Artificial Intelligence, kortweg AI. AI produceert op basis van ingegeven woorden en zinnen commerciële teksten als advertenties, productpagina’s en blogs. Het kan research doen en standaardteksten aanpassen. Is dit originele, creatieve copy? Nee, maar wel is het supersnelle en op effect meetbare kopij.
Bekende voorbeelden van AI-programma’s zijn Anyword.com, Frase.io, Jasper.ai. Ze werken het best in het Engels en bieden 7 dagen op proef. Ik probeerde Anyword.com. Een advertentie voor slechte adem leverde de volgende tekst op:
Slechte adem? Stop met stressen! Met Slechte Adem kunt u natuurlijk en als in de natuur leven. Je kunt de baas zijn over je omgeving door mensen afstand te laten houden of over je te laten praten. Je hoeft je tanden niet meer te poetsen, doe het gewoon nooit meer!
Waterboarding is niet alleen marteling; het is ook leuk! Of dat kan het tenminste zijn. Als je het juiste protocol volgt kan waterboarding een behoorlijk intense fysieke en psychologische sensatie bieden, evenals een spannende (zij het veilige) sport om te doen met vrienden en familie. Al u echter niet weet wat u doet of de activiteit onjuist uitvoert, kunt u uzelf of anderen ernstig verwonden. Daarom hebben we dit stappenplan voor veilig en goed waterboarden samengesteld!
Ideeën voor titels, trefwoorden en kernzinnen, een format en een tone of voice kies je zelf. De software komt vervolgens razendsnel met aansprekende en genuanceerde verkoopteksten. Erg handig als je geen inspiratie hebt, of vastgelopen bent, of om content zit te springen.
Het literair weblog Tzum noemt de Biblion-recensies ‘nietszeggend’. Persoonlijkheid heeft de computer inderdaad (nog) niet. Toch kan hij al verrassend veel meer dan je zou denken. Hierin schuilt ook een gevaar. Topmannen als Elon Musk waarschuwen daarom tegen kunstmatige intelligentie: ‘Mogelijk gevaarlijker dan kernwapens.’
Foto: Mirko Tobias Schäfer