“When I’m stuck to for a closing to a lyric, I will drag out my last resort: overwhelming illogic.” David Bowie, wiens onverwachte dood op 10 januari de popwereld schokte, had een onconventionele techniek van tekstschrijven. Of liever gezegd: van blokkades doorbreken.
Al voor zijn album Diamond Dogs uit 1973 leende hij – Bowie was een geniale dief – de zogenoemde cut-up-techniek van de Amerikaanse schrijver William S. Burroughs II. Burroughs knipte zinnen op in stukjes en legde die in een andere volgorde weer naast elkaar. “Het roept van alles op in mijn verbeelding”, vertelt Bowie op Youtube. “Het voorspelt de toekomst en vertelt over het verleden, lijkt het, als een soort westerse Tarot”.
Voor zijn Berlijnse drieluik – de elpees Low, Heroes enLodger – gebruikte Bowie een andere methode: deOblique strategies van de Duitse kunstenaar Peter Schmidt en muzikant/producer Brian Eno. Dit is een verzameling aforismen die omdenken bevorderen. Zie uw vergissing als een verborgen bedoeling, is zo’n strategie. Of: Herhaling is een vorm van verandering.
The return of the thin white duke throwing darts at lovers eyes./ Here are we one magical moment such is the stuff from where dreams are woven. Bowie’s songteksten zoals deze van Station to station zijn inderdaad de logica voorbij. Maar ze zijn wel gaan behoren tot de canon van de onsterfelijke liedteksten.
Ook wel eens moeite een tekst rond te krijgen? De cut up-techniek en de Oblique strategies vind je op internet. De laatste zijn ook nog tot 11 april te zien op de David Bowie-expositie in Groningen.