Bureau Zuijdgeest Beter Schrijven lanceert regelmatig frisse ideeën voor begrijpelijker, aantrekkelijker en overtuigender schriftelijk taalgebruik. Hieronder volgt een beknopte selectie van artikelen hierover uit de gedrukte pers. Klik op de titels om ze te lezen of downloaden.
Creatieve collectie: six word stories. Tekstblad jrg. 28, no. 4 (okt. 2022). Met wat geluk houd je er een pakkende kopregel aan over. En anders dan toch een toepasselijke aanmoedigingskreet: ‘Zes woorden, vijf spaties. Geen punt!’
De taal van de spuitbus. Groninger Museum Magazine jrg. 34, no. 2 (15 nov. 2021). Maar de taal van de spuitbus is veel rijker: van oproepen tot protest en politiek woede tot gedichten en persoonlijk liefdesbetuigingen.
Maak jip-en-janneketaal niet tot de norm. NR/ NRC Next. 29 oktober 2019. 5 miljoen Nederlanders met een mbo-, havo- of vwo-diploma en bijna 4 miljoen met een afgeronde hbo- of w.o.-studie niet beledigen met jip-en-janneketaal.
Van de hoofdredactie: met taal niet voor joker staan. Omroepwest.nl. 15 juni 2019. En vergis je niet: ambtelijk taalgebruik wordt soms ook gewoon gestimuleerd. Daarom verdient ambtelijk taalgebruik voortdurend zorg, vindt Zuijdgeest.
‘Wat taal betreft is nog slag te maken’ Politici en ambtenaren niet te begrijpen. AD Utrechts Nieuwsblad. 23 december 2015. Peter Zuijdgeest uit Soest geeft al jaren trainingen en cursussen begrijpelijk schrijven aan gemeenten en provincies. Van de ambtenaren verwachten dat zij in taalniveau B1 schrijven, is in zijn ogen onrealistisch.
Peter Zuijdgeest. Op het lijf geschreven. Tekstblad jrg. 21, nr. 5/6 (dec 2015). Hoe je tot een originele en positieve tekst-om-je-voor-te-stellen komt, zodat ze jou en je organisatie niet snel meer vergeten.
Peter Zuijdgeest. Jip-en-janneketaal leent zich niet voor slechtnieuwsbrief. De Volkskrant. 28 september 2012. Dat wil niet zeggen dat jip-en-janneketaal niet deugt. Integendeel. Jip-en-janneketaal is rijke taal mits gebruikt voor de juiste doelgroep: kinderen, laaggeletterden, allochtonen.
Erger je gek aan de hitlijst van irritante modewoorden. Algemeen Dagblad. 30 december 2010. U kent ze wel, managers die hameren op targets, input, maatwerk en commitment. Oplossingsgericht willen denken om …
De stelling van Peter Zuijdgeest: de overheid doet net alsof heel Nederland laaggeletterd is. NRC Handelsblad. 12 september 2009. De overheid moet wel begrijpelijk met de burger communiceren maar niet in jip-en-janneketaal.
Peter Zuijdgeest. Voor Texamen ® zak je altijd. Tekstblad jrg.13, nr.4. (okt. 2007). Daarnaast heeft Texamen® een hoog Zeg-mij-wie-u-bent-en-ik-zal-u-zeggen-wie-gij-zijt-gehalte.
Delftenaar leert razendsnel lezen. Delftse Post. 5 oktober 2005. Of je als boekhandel nou zo blij moet zijn als Peter Zuijdgeest je winkel binnenwandelt…
Ambtenaren leren schrijven. Initiatieven voor helder taalgebruik bij gemeenten. Onze Taal. januari 2003. Taaljokers, taalpaspoorten, taalbokalen, cursussen „sexy schrijven‟- als het aankomt op het stimuleren van helder taalgebruik gaat voor veel gemeenten geen zee te hoog.
Peter Zuijdgeest. Hoe overleef ik een cursus? Zo wordt elke studiebijeenkomst een belevenis. Leren in ontwikkeling. april 2003. Ze zitten onderuit, tekenen hun notitieblok vol, knoeien met koffie en herinneren zich plotseling dat ze eerder weg moeten.
Ambtenaar moet sexy gaan schrijven. Algemeen Dagblad. 8 januari 2002. Ambtenaren schrijven wel steeds begrijpelijker maar echt „sexy‟ is het niet.
Ambtenaar moet met bezieling gaan schrijven. Trouw. 5 januari 2002. Wel eens een boeiende brief van de gemeente ontvangen? Persoonlijk van stijl? De metafoor niet schuwend?
Ambtenaar krijgt taaljoker en ‘mega-schrijftraining’. Haagsche Courant. 4 februari 1997. Een Taaljoker en een „Mega-schrijftraining‟ maken deel uit van het slotoffensief om de ambtenaren van de gemeente Den Haag behoorlijk Nederlands te laten schrijven.
Niet in uw eigen woorden. Binnenlands Bestuur. 15 september 1995. Dit is het zoveelste boekje dat ambtenaren wil leren hoe ze gewone zinnen op papier moeten zetten, maar wel een erg goed boekje.
Peter Zuijdgeest. Strategische pennetjes. Intermediair. 28 augustus 1992. Ambtenaren formuleren niet in onleesbaar Nederlands vanwege een gebrekkige kennis van de taal, maar als onderdeel van een politieke strategie.
Taalprijs voor ambtenaren krijgt navolging, ook over de grens. Algemeen Dagblad.12 maart 1991. De taalprijs voor begrijpelijk Nederlands, die de gemeente Voorburg in het leven heeft geroepen, krijgt navolging over de grenzen.
Voorburg reikt prijs uit aan heldere ambtenaren. NRC Handelsblad. 3 januari 1991. Er bestaan ambtenaren die begrijpelijk kunnen schrijven.
Ambtenaren in de rij voor schrijfcursus. De Telegraaf. 18 januari 1989. “Heel leerzaam,” verzucht de eerste burger van het bij Den Haag gelegen stadje Voorburg, na zijn eerste les.
‘Schrijven we voor Einstein of voor Jip en Janneke?’ Binnenlands Bestuur. 23 december 1988. Het is die donderdagochtend even zoeken in de nauwe straatjes van oud-Voorburg, alvorens de wat achteraf gelegen entree van Herenstraat 74 voor onze beregende ogen opdoemt.
Gemeente Voorburg bindt strijd aan tegen gebruik ‘stadhuistaal’. NRC Handelsblad. 14 december 1988. ‘Ik schrijf toch zeker begrijpelijk’, meldt het affiche in het gemeentehuis van Voorburg met daarop de beeltenis van de burgervader.